Am ales 10 povești clasice din literatura universală pentru copii. Poveștile existente sunt nenumărate, însă nu cred că e cineva care să le fi citit pe toate. Există totuși unele povești pe care toți le cunosc și le iubesc. Dintre ele am ales câteva despre care să scriu astăzi pe blog în speranța că vă veți bucura amintindu-vă de ele și că le veți citi copiilor cu plăcere, iar ei le vor păstra cu drag în amintire întreaga viață. Pentru cei care au copii cu vârste foarte mici, pentru cei care consideră că poveștile clasice sunt prea lungi sau prea tragice, recomand alegerea de cărți cu povești noi, povesti scurte ilustrate pe care le puteți citi seara copiilor și pe care le puteți folosi pentru divertisment, pentru a-i învăța despre diverse lucruri utile, ca și despre concepte morale necesare în viață.
Despre genul acesta de povești noi eu am tot scris pe blogul cartipovesti.ro și o voi face în continuare. Le recomand pe cele care îmi plac mult și care bifează anumite caracteristici: sunt povești scurte, educative, amuzante, captivante, au morală, conțin lecții de viață și au ilustrații frumoase care să completeze textele. Din această categorie vă invit să descoperiți o bijuterie de carte care place tuturor copiilor și care conține tot ce am menționat mai sus.
E greu să alegi din multitudinea de povești clasice pentru copii doar câteva, astfel încât să încapă într-un articol de blog și în același timp să fie cele mai apreciate povești. Îndrăznesc să vă prezint 10 povesti clasice din literatura universală pentru copii dintre cele care m-au fascinat pe mine, pe copilul meu și pe alte câteva milioane de copii din întreaga lume.
Minunata călătorie a lui Nils Holgersson este o faimoasă ficțiune scrisă de către autoarea de origine suedeză Selma Lagerlöf. Transformat într-un mic spiriduș, Nils este nevoit să călătorească prin întreaga Suedie pe spatele unei gâște sălbatice. Pe întreg parcursul acestei călătorii, băiețelul trece prin numeroase aventuri neobișnuite, întâlnește o mulțime de oameni și animale, dar mai presus de toate învață lecții valoroase despre natură, prietenie și curaj. Cartea este recunoscută atât pentru povestea sa captivantă, cât și pentru descrierile detaliate ale peisajului și culturii suedeze.
Alice în țara minunilor, carte scrisă de Lewis Carroll, este povestea incredibilă a unei fetițe care ajunge din întâmplare într-o lume magică și extrem de ciudată. Pe acest tărâm fermecat, Alice întâlnește personaje fascinante, amuzante, ireale. Copila trece prin experiențe uimitoare, care rămân întipărite pentru totdeauna în memoria celor care citesc povestea. O carte de nota 10 care captivează prin umor, imaginație, farmec și originalitate.
Peter Pan, carte scrisă de J. M. Barrie. O poveste fermecătoare care fascinează copiii încă din anul 1904, când a fost publicată pentru prima dată. Este povestea magică a unui băiețel care refuză să crească și care își petrece copilăria infinită într-un loc misterios alături de zâne, pirați, sirene și indieni. Aventurile prin care trec Peter Pan și prietenii săi sunt toate încântătoare, pline de emoție. O lume în care copiii pot zbura, iar visele devin realitate. Povestea lui Peter Pan este un omagiu adus copilăriei, spiritului de aventură și imaginației.
Micul prinț de Antoine de Saint-Exupéry. Cartea este o capodoperă a literaturii pentru copii, îndrăgită de copii și apreciată de către adulți datorită mesajelor sale universal valabile spuse într-o forma poetică. Micul prinț călătorește de pe o planetă pe alta și întâlnește personaje fascinante de la care învață (și noi împreuna cu el) lecții prețioase despre viață, prietenie și iubire. Prin ochii micului prinț, copiii și adulții (re)descoperă lumea cu inocența și curiozitatea specifice copilăriei. O carte care nu ar trebui să lipsească din nici o bibliotecă particulară sau școlară.
Poveștile Fratilor Grimm. Poate cei mai cunoscuți și iubiți scriitori de povești pentru copii, cei doi au încântat multe generații cu basme precum Albă ca Zăpada și Cenușăreasa. Hansel și Gretel este povestea a doi frați abandonați de părinți în pădure. Ei găsesc o căsuță fermecată făcută din turtă dulce, însă înăuntru îi așteaptă o vrăjitoare malefică care plănuiește să îi prindă și să îi mănânce. Datorită perseverenței, inteligenței și uniunii dintre frați, Hansel și Gretel reușesc să o învingă pe vrăjitoare și se întorc acasă încărcați de comorile descoperite în casa din turtă dulce. Povestea ilustrează faptul că legătura puternică dintre frați duce întotdeauna la succes.
- Povești pentru copii de citit seara
- Povești noi pentru copii
- Povești cu delfini
- Povesti cu zâne
- Povești despre stele
- Povești cu unicorni
- Cărți pentru copii
Povești de Hans Christian Andersen. Cine nu cunoaște și nu iubește poveștile clasice pe care acest mare scriitor ni le-a dăruit? Mica sirenă, Rățusca cea urâtă și Fetița cu chibrituri sunt doar câteva dintre minunatele sale scrieri. Mica sirenă este o poveste clasică, tristă și plină de lecții de viață. Sirena se îndrăgostește de un prinț și chiar îi salvează viața în timpul unei furtuni. Dorindu-și să trăiască alături de el, sirena acceptă târgul cu Vrăjitoarea Mării, care îi vinde o poțiune datorită căreia mica sirenă capătă picioare și poate umbla pe uscat ca oamenii. Prințul o vede pentru prima dată, însă nu se îndrăgostește de ea, ci de o fată despre care crede că l-a salvat de la înec. Mica sirenă, neconsolată si gata să își piardă viața, trebuie să ia o decizie. Care va fi alegerea ei?
Jack și vrejul de fasole este un basm popular din literatura engleză. Povestea îl are în centru pe micul Jack, un băiețel sărac care dă vaca familiei la schimb pentru niște boabe de fasole aparent inutile. Dar iată că din acele boabe apare un vrej uriaș care crește până la cer. Jack urcă pe vrejul de fasole și descoperă un tărâm magic unde trăiește un uriaș bogat. Datorită istețimii și curajului său, băiețelul reușește să fure comorile uriașului, printre care se numără o găină care face ouă de aur și o harpă fermecată. Jack coboară spre pământ cu comorile și apoi taie vrejul de fasole, scăpând astfel de înfiorătorul uriaș.
Cartea Junglei de Rudyard Kipling este o colecție de povești încântătoare și pline de emoție. Cartea urmărește aventurile lui Mowgli, un băiat orfan crescut de lupi în jungla indiană. Educat cu iubire și înțelepciune de ursul Baloo și de pantera Bagheera, Mowgli învață legile junglei și cum să supraviețuiască în sălbăticie, printre atâtea pericole care se ivesc la tot pasul. Pe parcursul poveștii, Mowgli se confruntă cu diverse primejdii, incluzând aici întâlnirile cu tigrul nemilos Shere Khan și cu maimuțele înșelătoare care îl răpesc. Copiii trăiesc la maxim fiecare aventură prin care trece Mowgli, se identifică cu el și își doresc din suflet să lupte cu tigrul și cu maimuțele, chiar dacă asta înseamnă că vor fi certați de către profesorii din junglă, Baloo și Bagheera.
Charlie și fabrica de ciocolată este un roman pentru copii scris de Roald Dahl. Charlie, un băiețel sărac, are norocul de a câștiga un bilet de aur care îi asigură intrarea în fabuloasa fabrică de ciocolată a unui domn misterios pe nume Willy Wonka. Alături de el mai sunt încă alți patru copii. Patronul fabricii îi plimbă pe micii vizitatorii prin diverse camere, sfătuindu-i să nu facă anumite lucruri. Rând pe rând, copiii greșesc și pățesc diverse din cauza neascultării. La final, rămâne numai Charlie, care află că vizita fusese de fapt un test pe care îl trecuse cu bine, așa că devine moștenitorul fabricii de ciocolată.
Pinocchio, de Carlo Collodi, este o poveste clasică pentru copii. Pinocchio, o păpușă de lemn, prinde viață și se dovedește a fi o marionetă neastâmpărată. Dorința sa de a deveni băiat adevărat îl poartă prin diverse aventuri din care învață lecții importante despre cinste, loialitate, adevăr și minciuna, responsabilitate și dragoste. O poveste pe care toți copiii o iubesc și care conține tot atâtea lecții de viață câte aventuri.
Mai multe sugestii de povești clasice puteți găsi pe wikipedia.
Acest articol e parte din proiectul pe care l-am numit cartipovesti.ro, un blog unde părinți, bunici și educatori să poată găsi ușor recomandări de cărți pentru copii, fișe de lucru pentru grădiniță, planșe de colorat și reviste pentru copii. Dacă articolul 10 povești clasice din literatura universală pentru copii v-a fost de folos, vă rog să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru ca recomandările să ajungă la cât mai mulți părinți, educatori și copii. Sper, de asemenea, ca recomandările de titluri de povești și cărți cu activități de pe blog să vă convingă să completați biblioteca celor mici, biblioteca grădiniței sau a spațiului de la after school. Lecturi plăcute vă doresc!
Toate articolele și resursele de pe acest blog sunt gratuite. Puteți susține acest proiect, investind astfel în educație, prin donarea unei sume simbolice. Vă mulțumesc pentru că îmi susțineți blogul!
povești clasice pentru copii, literatura universală pentru copii, povești educative pentru copii, povești scurte pentru copii, povești cu morală pentru copii, cărți pentru copii cu lecții de viață, povești captivante pentru copii, povești amuzante pentru copii, cărți ilustrate pentru copii, lectură pentru copii, povești pentru dezvoltarea copilului, povești cu învățăminte, divertisment pentru copii, povești pentru învățătura copiilor, povești cu personaje memorabile, povești pentru educația copiilor, povești tradiționale pentru copii, povești populare pentru copii, povești pentru seara copiilor, educație prin lectură, lecții de viață pentru copii, cărți pentru copii cu lecții morale, povești cu teme educative, cărți pentru dezvoltarea caracterului copilului, povești pentru copii de vârstă mică, învățături din povești pentru copii, cărți de povești pentru copii mici, povești pentru formarea valorilor, lecturi educaționale pentru copii, povești pentru educația emoțională a copiilor, povești cu învățături morale, cărți pentru copii cu ilustrații colorate, povești cu teme universale, povești pentru părinți și copii, povești care formează caractere, povești pentru formarea unui comportament corect, povești pentru dezvoltarea imaginației copiilor
Discover more from Cărți de povești
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
3 thoughts on “10 povești clasice din literatura universală pentru copii”