Ce le citim copiilor? Ce fel de cărți alegem pentru ei? Mi-a ieșit de curând în cale o discuție între mămici referitoare la cărțile pe care cei mici nu ar trebui să le cunoască din diverse motive – sunt plictisitoare, conțin prea multă violență, sunt greoaie etc. Imediat m-am gândit la faptul că până și cărțile de acest fel pot fi utile, căci ele îi dezvoltă celui mic spiritul critic și gândirea analitică. De unde va știi copilul care carte e bună și care nu, cum le va diferenția între ele dacă nu va avea ocazia de a deschide și cărți mai puțin bune? Așadar, ce fel de cărți le citim copiilor?
Piața de carte pentru copii este incredibil de mare și continuă să crească de la o zi la alta. Autorii se întrec în a publica o gamă largă de cărți amuzante și educative. Sigur că nu le putem cumpăra pe toate și sigur că printre ele vor exista întotdeauna și cărțicele cu care unii copii, părinți și educatori nu vor rezona. În același timp, cu cât vom cumpăra mai mult, cu atât vom descoperi mai multe povești deosebite pentru copii care îi vor încânta, vor contribui la educația lor timpurie și li se vor lipi de suflet pentru totdeauna.
De la cărți cartonate cu imagini, cărți cu clapete, cărți cu sunete, cărți cu foarte puțin text, eventual în rime, cărți de povești scurte și până la cele cu texte complexe pentru copii mai mari, toate le vor fi utile într-un fel sau altul. Există anumite cărticele cunoscute și apreciate în întreaga lume. Nu voi vorbi despre ele tocmai pentru că majoritatea părinților și educatorilor le știu și probabil deja au familiarizat copiii cu ele. Gândul meu este să vă prezint și alte cărți pentru copii, unele poate mai puțin cunoscute deocamdată, însă la fel de valoroase.
Ce le citim copiilor de 1 an?
Una dintre cărțile pe care îmi face mare plăcere să le recomand ori de câte ori am ocazia este cea despre buburuza cea aventuroasă. O carte pentru cei mici. Din ea, copilul va învăța cum să se exprime pentru a se poziționa în spațiu în raport cu ceea ce are în jur (pe, sub, deasupra, peste, lângă, alături, în, între, spre, printre, în față, în spate, prin, aproape, după, într-un etc). Va învăța numerele de la 1 la 10 și toate astea se vor întâmpla în timp ce va cunoaște animalele de la fermă. Cartea este plină de ilustrații color. Pe fiecare pagină a cărții există câte un mic text, propoziții scurte care să vă ajute să îi explicați micuțului ceea ce vede.
Ce le citim copiilor de 2 ani?
O poveste care mie îmi este foarte dragă și pe care o consider cu adevărat educativă. Copilul o va cunoaște pe albinuta Zumzi, cea care pleacă de acasă pentru că nu vrea să mai muncească, ci mai degrabă să se distreze. În drumul ei, albina va cunoaște multe insecte și va afla despre viața acestora. Dar ce se va întâmpla când seara va coborî peste pădure? Va reuși Zumzi să se întoarcă la stup, la căldura și siguranța oferite de familie? Va învăța mica albină lecțiile primite?
Ce le citim copiilor de 3 ani?
Cartea Cel mai frumos anotimp îi poartă pe cei mici într-o călătorie de la Polul Nord și până în ținuturile calde ale lumii. Alături de cei doi urși polari, micuții vor învăța despre fiecare anotimp în parte, vor afla care sunt lunile anului și o vor cunoaște pe elefănțica Sara. Cartea are ilustrații foarte frumoase, iar explicațiile sunt pe înțelesul celor mici, lucru care îi va ajuta să își fixeze ușor în memorie tot ceea ce vor întâlni în paginile cărții.
Ce le citim copiilor de 4 ani?
O poveste încântătoare despre o micuță cârtiță care iubește muzica și care, prin creativitatea, bunătatea și pasiunea de care dă dovadă reușește să adune laolaltă toate animalele din poieniță. O carte pe care copiii o iubesc și din care pot învăța o mulțime de lucruri, mai ales că este frumos ilustrată, iar textul este simplu, gândit pentru copilași preșcolari. Dacă aveți nevoie de povești de noapte bună pentru copii, alegeți această carte ilustrată pentru copii mici și nu veți regreta.
Ce le citim copiilor de 5 ani?
Una dintre acele cărți pe care le iubesc atât băieții, cât și fetele, iar părinții și educatorii le citesc celor mici ori de câte ori au ocazia. O carte minunat ilustrată, o carte educativă pe care nu trebuie să o ratați. Povestea urmărește doi frățiori care își doresc să le cunoască pe Zânele Pădurii. Dar Zânele-Ciupercuță nu se arată oricui. Pentru a avea bucuria de a le cunoaște, trebuie să îndeplinești anumite condiții. Vor reuși oare cei doi frățiori să ajungă la cele care protejează pădurea și animalele care trăiesc acolo? Pe lângă ilustrațiile excepționale, cartea are multe informații spuse pe înțelesul celor mici.
Ce le citim copiilor de 6 ani?
Recomandarea mea se îndreaptă fără ezitare către o carte recent aparută pe piață, dar care cu siguranță va avea un mare succes. Cartea prezintă povestea unei creaturi legendare în Scoția și în întreaga lume. Wild Haggis este un personaj deosebit, un animăluț unic pe pământ și care atrage anual foarte mulți turiști dornici să îl găsească pe dealurile înverzite ale Scoției. O carte fenomen pentru copilașii curioși și dornici să exploreze locuri noi. Amuzantă și educativă, cartea are ilustrații frumoase pe fiecare pagină. Stârnește emoții și râsete involuntare celor mici. Sub nici o formă să nu o ratați!
Cărți cu povești și exerciții pentru preșcolari
O carte care include atât povești frumos ilustrate, cât și o mulțime de exerciții și activități de făcut cu cei mici în timpul liber, în vacanță sau la grădiniță/after-school. Cartea combină o poveste principală plină de învățăminte cu pagini interactive de exerciții ilustrate și povestiri scurte, stimulând imaginația și învățarea micuților într-un mod distractiv.
Ce fel de cărți le citim copiilor? În opinia mea, cărțile trebuie să fie ilustrate, să aibă o latură morală din care cei mici să tragă învățăminte, să conțină informații utile strecurate abil în text și să îi țină prinși în poveste datorită personajelor și a întâmplărilor prin care trec acestea. O carte bună pentru copii face toate astea și chiar mai mult. Tocmai de aceea am ales să vă recomand cărți pentru copii care bifează punctele de mai sus și sper din suflet că cei mici se vor bucura de fiecare dintre ele.
Acest articol e parte din proiectul pe care l-am numit cartipovesti.ro, un blog unde părinți, bunici și educatori să poată găsi ușor recomandări de cărți pentru copii, fișe de lucru pentru grădiniță, planșe de colorat și reviste pentru copii. Dacă articolul Ce fel de cărți le citim copiilor? v-a fost de folos, vă rog să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru ca recomandările să ajungă la cât mai mulți părinți, educatori și copii. Sper, de asemenea, ca recomandările de titluri de povești și cărți cu activități de pe blog să vă convingă să completați biblioteca celor mici, biblioteca grădiniței sau a spațiului de la after school. Lecturi plăcute vă doresc!
Toate articolele și resursele de pe acest blog sunt gratuite. Puteți susține acest proiect, investind astfel în educație, prin donarea unei sume simbolice. Vă mulțumesc pentru că îmi susțineți blogul!
Cărți pentru copii recomandate, cele mai bune cărți pentru copii, cărți educative pentru copii, cărți de povești cu unicorni pentru copii, cărți ilustrate pentru copii, cum alegi cărți pentru copii, cărți pentru dezvoltarea copiilor, cărți pentru copii mici, cărți de citit împreună cu copiii, cadouri pentru copii – cărți, cărți de citit la culcare pentru copii, cărți interactive pentru copii, cărți cu povești clasice pentru copii, cărți de activități pentru copii, cărți pentru dezvoltarea emoțională a copiilor, care sunt cele mai bune cărți pentru copii de 0-2 ani, care sunt cele mai bune cărți pentru copii de 1-3 ani, care sunt cele mai bune cărți pentru copii de 2-4 ani, recomandări de cărți educative pentru copii de 0-2 ani, recomandări de cărți educative pentru copii de 1-3 ani, recomandări de cărți educative pentru copii de 2-4 ani, cărți pentru copii de 0-2 ani care dezvoltă inteligența emoțională, cărți pentru copii de 1-3 ani care dezvoltă inteligența emoțională, cărți pentru copii de 2-4 ani care dezvoltă inteligența emoțională, care sunt cele mai bune cărți pentru copii de 3-5 ani, care sunt cele mai bune cărți pentru copii de 4-6 ani, care sunt cele mai bune cărți pentru copii de 5-7 ani, recomandări de cărți educative pentru copii de 3-5 ani, recomandări de cărți educative pentru copii de 4-6 ani, recomandări de cărți educative pentru copii de 5-7 ani, cărți pentru copii de 3-5 ani care dezvoltă inteligența emoțională, cărți pentru copii de 4-6 ani care dezvoltă inteligența emoțională, cărți pentru copii de 5-7 ani care dezvoltă inteligența emoțională, Cele mai bune cărți pentru copii, cărți educative pentru copii, planșe de colorat pisici, povești scurte in imagini, cărți de activități pentru copii, cărți de citit la culcare pentru copii, poveste de noapte bună pentru copii, literele alfabetului, recomandări de cărți educative pentru copii de 0-2 ani, cărți pentru copii care dezvoltă inteligența emoțională, poezii scurte pentru copii.
Discover more from Cărți de povești
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
2 thoughts on “Ce fel de cărți le citim copiilor?”