Cum să alegi poveștile potrivite pentru copilul tău? Iată o întrebare la care unii părinți și educatori vor zâmbi, convinși că știu deja care sunt criteriile după care e bine să aleagă cărțile la care copiii au acces, iar alții vor ridica din umeri din diverse motive doar de ei știute. Articolul de astăzi este pentru toata lumea. În el veți găsi câteva dintre cele mai importante criterii după care să vă ghidați atunci când vreți să alegeți cărți noi de povești pentru copii, fie că le doriți pentru a le citi celor mici acasă, la grădiniță sau la after school. Voi face și câteva recomandări de lectură și sper ca sugestiile mele să vă bucure și să vă ajute în munca dumneavoastră de creștere și educare a copiilor.
Descoperă care sunt interesele și preferintele copilului tău
Ca și atunci când alegi un cadou pentru copii, înainte de a cumpăra o carte ar fi bine să te asiguri că micuțul va fi atras într-un fel sau altul de poveștile pe care i le vei oferi. Unii copii sunt curioși în legătură cu propriile sentimente, cu lumea din jur, cu viața de zi cu zi, cu animalele domestice sau sălbatice, în vreme ce alții preferă lumile fantastice, magia poveștilor cu personaje pe care nu le pot întâlni în viața reală – zâne, unicorni, dragoni, feți frumoși etc. Observă ce tipuri de activități îi plac copilului tău și alege povești care reflectă aceste interese. Astfel, vei reuși să îi captezi atenția și imaginația într-un mod mai eficient. Desigur, dacă vorbim despre un copil de vârsta foarte mică, indicat ar fi să primească povești din ambele categorii, să se familiarizeze cu ele și să poată ajunge ușor la momentul în care decide ce îi place mai mult.
Povești cu animale pentru copii
O poveste pentru copii încântătoare despre Milo, o cârtiță care izbutește să adune laolaltă animalele pădurii datorită dragostei sale pentru muzică. O poveste ilustrată despre creativitate și unitate. Aceste cărți de povești pentru copii sunt deopotrivă amuzante, educative, captivante. Dacă aveți nevoie de povești de noapte bună pentru copii, alegeți această carte ilustrată pentru copii mici și nu veți regreta.
Alege povești adecvate vârstei copilului
Acesta este un criteriu esențial după care să alegi poveștile potrivite, căci fiecare grupă de vârstă are propriile ei cărți pe care copiii le pot înțelege. De exemplu, poveștile pentru preșcolari sunt de obicei povești scurte, scrise într-un limbaj simplu, sunt bogat ilustrate, astfel încât cei mici să poată asocia ceea ce li se citește cu ceea ce văd, formând legături care să vină în sprijinul înțelegerii textului. Pe măsură ce copilul crește, pot fi introduse povești mai complexe, cu teme și personaje mai dezvoltate. Verifică recomandările de vârstă de pe copertele cărților și alege în consecință. De exemplu, pentru copiii de 2, 3, 4 ani aș recomanda cartea
Aventuri în magica lume a insectelor
Însoțind-o pe albinuța Zumzi în plimbare, cei mici vor afla diverse informații despre insecte, vor înțelege de ce e bine să îi ajute pe cei din jur atunci când le stă în putință și cât de greu este pentru cei care nu au prieteni alături.
Alege cărți de povești care oferă învățături morale și lecții de viață
Poveștile sunt o modalitate excelentă de a transmite copiilor valori morale și lecții de viață. Caută povești care promovează bunătatea, empatia, curajul, sinceritatea și alte valori importante. De asemenea, poveștile care abordează teme precum prietenia, cooperarea și respectul pot ajuta copilul să înțeleagă și să aplice aceste concepte în viața de zi cu zi. În această categorie intră una dintre cărticelele pentru copii care sunt foarte apreciate atât pentru lecțiile pe care le conțin, cât și pentru ilustrațiile care le însotesc. O carte pe care o recomand celor care vor povești pentru copii de 3, 4, 5 si 6 ani.
Căsuța șoricelului și alte povestiri
Cum să alegi poveștile potrivite pentru copilul tău? Diversitate culturală și incluziune
Este important să ții cont de cât mai multe aspecte atunci când cauți răspuns la întrebarea Cum să alegi poveștile potrivite pentru copilul tău? Poveștile alese ar trebui să țina cont de diversitatea lumii în care trăim și în care vor crește copiii. Caută cărți care prezintă personaje din diferite culturi, medii sociale și cu diverse abilități. Aceste povești ajută la dezvoltarea empatiei și la promovarea unei atitudini deschise și incluzive față de cei din jur. Din această categorie vă recomand cu căldură o carte din care cei mici pot învăța despre diversitate și acceptare prin intermediul unei povești simple și atrăgătoare, pe care o vor îndrăgi imediat atât datorită textului, cât și imaginilor care îl însotesc.
O carte cu ilustrații de excepție pe care cei mici o îndrăgesc imediat. Fiecare unicorn din această poveste pentru copii are coama de altă culoare. Deși unicornii sunt făpturi magice prietenoase, apar totuși unele conflicte provocate de faptul că sunt diferiți. Vor reuși oare să rezolve problemele și să se bucure de o prietenie adevărată? Oare Zâna Unicornilor cum va reacționa când va afla? Toate astea și încă multe altele (inclusiv adresa la care le poți scrie unicornilor) le vei afla citind cartea Povești cu unicorni și zâne.
Evitarea conținutului nepotrivit
Sunt destul de rare cazurile în care o carte pentru copii are conținut nepotrivit, însă tot atât de adevărat este că gusturile și pretențiile părinților și ale educatorilor pot diferi de la caz la caz. Pe piața de carte pentru copii există, de exemplu, cărți cu dragoni. Mulți părinți le cumpără pentru a introduce copiii în lumi fantastice unde creaturi magice scuipă flăcări sau au diverse puteri, în vreme ce alții le evită. Eu personal sunt pentru deschiderea către fantasy. Ceea ce nu recomand sunt cărțile care conțin un limbaj nepotrivit pentru copii mici sau poveștile care au prea multă violență explicită. Pentru cei care vor cărți cu dragoni pentru copii, aș recomanda fără să stau pe gânduri
Aventurile dragonului Arys, o poveste pentru copii magică despre prietenie, încredere, curaj și loialitate.
Cum să alegi poveștile potrivite pentru copilul tău? Interacțiunea cu povestea este importantă
Alege povești care încurajează interacțiunea și discuția pe marginea poveștii. După ce ai citit o poveste, întreabă copilul despre ce a învățat sau cum s-a simțit în legătură cu anumite personaje și evenimente. Acest lucru nu doar că îmbunătățește înțelegerea și memoria, dar și consolidează legătura dintre voi. Una dintre cele mai potrivite cărți pentru copii, o carte care bifează toate criteriile prezentate aici, este tot despre un personaj magic, o creatură venită din îndepărtata Scoția.
Pe blogul cartipovesti.ro veți găsi multe alte articole interesante și utile deopotrivă:
- Importanță poveștilor în viața copiilor
- Cărți în engleză pentru copii
- Cărti de citit pentru copii
- Povești noi pentru copii
- Carte cu imagini pentru copii
Alegerea poveștilor potrivite pentru copilul tău necesită atenție și implicare, dar beneficiile pe termen lung sunt inestimabile. Prin selectarea atentă a poveștilor, contribui la dezvoltarea cognitivă, emoțională și socială a copilului tău, creând totodată momente de neuitat și consolidând relația voastră. Îmbrățișează magia poveștilor și lasă-le să devină o parte esențială a vieții copilului tău.
Acest articol e parte din proiectul pe care l-am numit cartipovesti.ro, un blog unde părinți, bunici și educatori să poată găsi ușor recomandări de cărți pentru copii, fișe de lucru pentru grădiniță, planșe de colorat și reviste pentru copii. Dacă articolul Cum să alegi poveștile potrivite pentru copilul tău? v-a fost de folos, vă rog să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru ca recomandările să ajungă la cât mai mulți părinți, educatori și copii. Sper, de asemenea, ca recomandările de titluri de povești și cărți cu activități de pe blog să vă convingă să completați biblioteca celor mici, biblioteca grădiniței sau a spațiului de la after school. Lecturi plăcute vă doresc!
Toate articolele și resursele de pe acest blog sunt gratuite. Puteți susține acest proiect, investind astfel în educație, prin donarea unei sume simbolice. Vă mulțumesc pentru că îmi susțineți blogul!
Discover more from Cărți de povești
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
1 thought on “Cum să alegi poveștile potrivite pentru copilul tău?”