Cum ați reacționa dacă v-ar spune cineva: nu mai cheltui banii pe cărți, inventează povești pentru copilul tău? Îmi imaginez că unii ar mări ochii de surpriză și s-ar gândi că este o idee excelentă. Alții probabil, mai comozi, mai ocupați, mai obosiți, probabil ar da din mână și ar alunga ideea imediat ce ar auzi de ea. Și totuși, nu e chiar atât de greu să creezi povești pentru copii. Puteți chiar să inventați povești personalizate pentru copii sau să îi implicați pe cei mici în inventarea poveștilor. Vă garantez că este o activitate deopotrivă distractivă, educativă și relaxantă. Iată mai jos câteva sfaturi pentru a crea povești interesante și captivante:
- Alegeți un subiect sau o temă, de preferat în funcție de interesele copilului. Povestea poate fi despre animale, supereroi, prințese, dinozauri, inorogi, creaturi magice, ființe legendare sau orice altceva îl atrage pe cel mic.
- Începeți cu o idee simplă. Firul narativ poate fi o aventură, o problemă care trebuie rezolvată, un obstacol de depășit sau o lecție de învățat.
- Creați personaje interesante. Eroul principal ar trebui să fie un personaj pe care copilul să îl admire sau cu care să se identifice. Personajele secundare pot fi prieteni, animale de companie, ajutoare magice și așa mai departe. Nu uitați de personajul negativ, cel care dă naștere unui conflict, pentru ca povestea să fie captivantă.
- Aveți grijă ca în poveste să existe o introducere în care prezentați personajele și contextul. Treceți apoi la descrierea aventurii sau a conflictului, insistați pe punctul culminant, cel în care acțiunea e la cote maxime, apoi ajungeți la deznodământ, unde are loc rezolvarea conflictului. Nu uitați de concluzia poveștii, de partea ei educativă din care copilul să învețe o lecție.
- Includeți elemente educative. Încorporați în poveste idei și valori morale și spirituale, vorbiți despre prietenie, cinste, curaj, onestitate, generozitate, acceptare. Introduceți în poveste elemente noi care să mărească baza de cunoștinte generale a copilului. Acestea pot fi cuvinte noi, concepte și/sau activități, ca și diverse informații din domenii dintre cele mai diverse.
- Folosiți-vă imaginația și creativitatea pentru a da viață poveștii. Vorbiți pe larg despre peisaje, emoții, acțiuni, sentimente. Folosiți dialoguri între personaje pentru ca povestea să fie mai dinamică. Jucați-vă cu surprize și răsturnări de situație care să mențină interesul copilului pentru acțiune.
- Implicați copilul în poveste. Veți fi surprinși să descoperiți cât de mult le place celor mici să participe activ la crearea poveștilor. Puneți-i întrebări despre ce ar vrea să se întâmple în continuare și despre ce crede că vor face personajele, lăsați-l să ia decizii cu privire la direcția în care merge povestea și, de ce nu?, rugați copilul să deseneze ceea ce își imaginează auzind povestea.
- Fiți flexibil. Observați reacțiile copilului pe măsură ce povestea se derulează și ajustați în funcție de acest lucru.
- Asigurați-vă că povestea are un deznodământ pozitiv, în care binele învinge sau în care personajul principal, eroul, rezolvă problema.
- Includeți momente amuzante. Nimic nu ține copilul mai bine prins în poveste decât divertismentul, faptul că poate râde cu poftă în ciuda eforturilor pe care le fac personajele sale preferate sau tocmai pentru că acestea reușesc să dejoace planurile personajelor negative.
O asemenea poveste găsiți pe Amazon. Incredibila aventura a micuțului Wild Haggis este o carte pentru copii care are suspans, momente de amuzament, elementele educative abundă, iar legendele scoțiene despre această creatură magică sunt fascinante până și pentru adulți.
Dacă vă doriți o poveste personalizată pentru copil și nu aveți timp să o inventați, echipa noastră vă stă oricând la dispoziție. O asemenea poveste poate fi cel mai potrivit cadou special pentru un copil mic, fie că sunteți părinte, bunic, naș etc. Ne puteți lăsa un mesaj direct în secțiunea de comentarii sau pe adresa de e-mail dorailie(at)yahoo(.)com. Vă vom răspunde în cel mai scurt timp posibil pentru a discuta detaliile.
Indiferent dacă le inventați voi sau le cumpărați gata scrise de către profesioniști, poveștile pentru copii reprezintă poarta către imaginație, creativitate, cunoaștere. O poartă care trebuie deschisă de la o vârstă cât mai fragedă.
Iată câteva dintre cele mai citite articole de pe blogul cartipovesti.ro:
- Povești pentru copii gratis online de citit
- Lectura de seară pentru copii
- Mami, citește-mi o poveste frumoasă
- 10 povești clasice din literatura universală pentru copii
- Povești pentru copii de citit seara
Acest articol e parte din proiectul pe care l-am numit cartipovesti.ro, un blog unde părinți, bunici și educatori să poată găsi ușor recomandări de cărți pentru copii, fișe de lucru pentru grădiniță, planșe de colorat și reviste pentru copii. Dacă articolul Inventează povești pentru copilul tău v-a fost de folos, vă rog să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru ca recomandările să ajungă la cât mai mulți părinți, educatori și copii. Sper, de asemenea, ca recomandările de titluri de povești și cărți cu activități de pe blog să vă convingă să completați biblioteca celor mici, biblioteca grădiniței sau a spațiului de la after school. Lecturi plăcute vă doresc!
Toate articolele și resursele de pe acest blog sunt gratuite. Puteți susține acest proiect, investind astfel în educație, prin donarea unei sume simbolice. Vă mulțumesc pentru că îmi susțineți blogul!
Discover more from Cărți de povești
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
1 thought on “Inventează povești pentru copilul tău”