Vei afla astăzi Povestea băiețelului și a zmeului zburător. Sper să te bucure și să te convingă că în fiecare carte se ascunde cel puțin o poveste frumoasă pe care merită să o citești. Din povești învățăm, cu ele ne distrăm și tot în cărți descoperim lumi noi. Uneori, aceste lumi sunt asemănătoare cu cele pe care le cunoaștem, alteori sunt fantastice, pline de mister, aventură și emoție.
Într-o zi, pe când se juca în curtea bunicilor, băiețelul a observat ceva colorat în iarbă. S-a apropiat curios și a descoperit un zmeu. Era vechi, rupt și murdar. Fiind vacanța de vară, băiețelul avea destul timp liber, așa că a luat zmeul și a mers cu el în atelier, acolo unde bunicul meșterea la o unealtă.
-Bunicule, am găsit ceva interesant, însă am nevoie de ajutorul tău ca să îl repar.
Bunicul și-a îndreptat spatele, a zâmbit și i-a spus copilului că împreună îl vor face să arate ca nou. Au înlocuit lemnele putrede cu unele bune, au schimbat materialul textil din care era făcută jucăria, iar la final i-au pus și o sfoară nouă. Acum zmeul era atât de frumos, încât băiețelul nu se mai sătura privindu-l. A fugit în grabă cu el în curte, să îl testeze. Dar zmeul nu se înălța.
-Haide, zmeuț frumos, ridică-te singur și zboară spre cer, te rog! i-a șoptit copilul, trăgând cu putere de sfoară.
Atunci zmeul a tresărit și i-a spus:
-Nu pot să fac asta singur. Eu nu sunt un zmeu obișnuit. Mă voi înălța numai dacă ești de acord să zbori alături de mine pentru o vreme. Vreau să îți arăt ceva.
Băiețelul, uimit din cale afară, a clătinat ușor din cap în semn că este de acord.
-Ține-te bine de sfoară! a strigat zmeul și brusc s-a înălțat în aer, lăsând vântul să îi sufle în aripi.
Mirarea și bucuria băiețelului nu cunoșteau margini. Era atât de plăcut să poți trece în zbor pe deasupra răsadurilor de roșii plantate de bunica, apoi pe deasupra cotețului de găini, iar mai târziu chiar pe deasupra casei! Dar zmeul continua să zboare tot mai sus, până când au ajuns deasupra pădurii.
-Tu știi ce animale trăiesc în pădure? l-a întrebat zmeul pe copil.
Pentru că băiețelul, cu răsuflarea tăiată de emoție, nici măcar nu a putut răspunde, zmeul a continuat:
-Pădurea este un loc magic, unde animalele sălbatice trăiesc ascunse și unde soarele cu greu pătrunde printre crengile copacilor. În pădure trăiesc vulpi, urși, bursuci, arici, iepuri, lupi, jderi, cerbi, veverițe, porci mistreți, dar și multe păsări, șerpi și insecte. Aici cresc ciuperci colorate, ferigi și flori cu parfum îmbietor. Cei care au grijă de păduri protejează viața, căci copacii ne dau aerul curat pe care îl respirăm.
Băiețelul, încântat de zbor și fericit că a primit o asemenea lecție despre natură, i-a mulțumit frumos zmeului și i-a promis că a doua zi vor merge iar la plimbare. Zmeul a tăcut pentru câteva clipe, apoi a răspuns:
-Mâine nu voi mai fi aici. Mă voi ascunde într-o altă curte și voi aștepta până când un copil curios și harnic mă va descoperi. Aceasta este misiunea mea – să port în zbor pe deasupra pământului cât mai mulți copii și să îi învăț tot ceea ce știu.
Cu părere de rău, dar și cu bucurie în suflet, băiețelul și-a luat rămas bun de la zmeu și i-a urat să aibă numai zboruri plăcute.
***
Iată câteva dintre cele mai citite articole de pe blogul cartipovesti.ro:
- Lectura de seară pentru copii
- Top 10 cărți despre animale pentru copii
- Cele mai frumoase cărți creștine ilustrate pentru copii
- Povești pentru copii de citit seara
- Cărți de povești cu animale sălbatice din Africa
Acest articol e parte din proiectul pe care l-am numit cartipovesti.ro, un blog unde părinți, bunici și educatori să poată găsi ușor recomandări de cărți pentru copii, fișe de lucru pentru grădiniță, planșe de colorat și reviste pentru copii. Dacă articolul Povestea băiețelului și a zmeului zburător v-a fost de folos, vă rog să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru ca recomandările să ajungă la cât mai mulți părinți, educatori și copii. Sper, de asemenea, ca recomandările de titluri de povești și cărți cu activități de pe blog să vă convingă să completați biblioteca celor mici, biblioteca grădiniței sau a spațiului de la after school. Lecturi plăcute vă doresc!
Toate articolele și resursele de pe acest blog sunt gratuite. Puteți susține acest proiect, investind astfel în educație, prin donarea unei sume simbolice. Vă mulțumesc pentru că îmi susțineți blogul!
Discover more from Cărți de povești
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
3 thoughts on “Povestea băiețelului și a zmeului zburător”